top of page
  • Amela (frizer i edukator)

MOROCCANOIL: 5 razloga za korištenje maske za kosu


Kao što svaki ovisnik o ljepoti može potvrditi, stavljanje maske je uživanje u trenutku u kom si u centru pažnje. Između trenda višestrukih maski i sveprisutnog širokog izbora maski, ponekad se čini da ne možeš otvoriti Instagram a da ne naiđeš na fotografiju svoje omiljene influenserice koja trenutno nanosi svoju "najdražu" masku. I dok smo svi u sjajnom trenutku njege za sebe, danas želimo da razgovaramo o rođaku maske za lice koji je više stidljiv na društvenim mrežama: o maski za kosu.


„Maska za kosu je nešto što bi svi trebali iskoristiti“, kaže Robert Ham, potpredsjednik Globalnog obrazovanja za Moroccanoil. “Naša kosa je jednako važna kao i lice. To je vrlo vidljiv dio našeg tijela koji zaista određuje kako se ljudi osjećaju.” Čitaj dalje o još nekoliko razloga zbog kojih bi mogla razmisliti o dodavanju maske za kosu u svoj sedmični režim ljepote.


1. Maske za kosu rade ono što regeneratori ne mogu.

Slično kao maska ​​za lice, maska ​​za kosu ide malo dublje kako bi se izborila sa onim što svakodnevni proizvodi možda ne mogu. “Maska za kosu ima veću koncentraciju hranjivih tvari i namijenjena je da prodre u korteks i obnovi kosu iznutra”, objašnjava stilistica Shelby Connell, koja je dio Moroccanoil Artistic Teama. “Regenerator pruža više kondicioniranja površine i namijenjen je svakodnevnoj upotrebi.”


2. Pune su sastojaka za rješavanje problema.

“Maske za kosu su prepune većih koncentracija aktivnih sastojaka koji dubinski hidratiziraju, hidratiziraju i jačaju”, objašnjava Robert. Zanima te koju masku tražiš? Zavisi šta treba da postigneš. “Tražio bih proteine ​​koji bi pomogli u jačanju kose i obilje prirodnih ulja – ulje avokada, arganovo ulje kokosovo ulje – da bi mi pomogli u njezi i hidrataciji,” kaže Robert. Tokoferoli (prirodni oblik vitamina E) i hranjivi biljni puteri uključujući argan i shea puter također mogu učiniti čuda na preumornim pramenovima.


3. Postoji maska ​​za kosu za svakoga.

“Svako može koristiti masku za kosu. Ali mislim da se sve svodi na probleme sa kojima se borite”, kaže Robert. Ključno je razumjeti i svoj tip kose i rezultate koje želiš.


Shelby nam je to razložila: „Ako vašoj kosi nedostaje sjaj, izgleda lomljivo i ne drži stil, više nego vjerovatno vam nedostaje hidratacija. Potražite hidratantnu masku punu hranjivih tvari.” Moroccanoil nudi dvije, intenzivnu hidratantnu masku i bestežinsku hidratantnu masku. Iako su obje pune hidratantnih sastojaka, formulirane su za različite tipove kose. Intenzivna hidratantna maska ​​najbolje djeluje na srednje guste do suhe kose. Beztežinska hidratantna maska ​​je, međutim, posebno formulirana za tanku kosu – što je čini savršenim rješenjem za one koji se boje da bi je maska ​​mogla opteretiti.


Da li često termički stilizuješ ili hemijski tretiraš (što uključuje i boju!) svoju kosu? Tvojoj kosi je možda potrebno malo proteina. „Dobar način da se to kaže je da povučete pramen kose. Ako se ne vrati i nastavi da se rasteže, onda vašoj kosi nedostaje proteina”, kaže Shelby. Isprobaj Moroccanoil Repair masku – obogaćena je rekonstruktivnim proteinima koji pomažu u obnavljanju elastičnosti kose i obnavljanju snage iznutra prema van.


„Ako trebate da ukrotite kovrčave pramenove i dodate visoki sjaj“, kaže Shelby, „probajte Moroccanoil masku za zaglađivanje.“ Osim hranjivih sastojaka uključujući arganovo ulje, arganov puter i bademove gliceride, sadrži i hidrolizirani biljni protein za oblaganje poroznih niti i ispucalih vrhova.”


Imaš lokne? Možeš isprobati i intenzivnu hidratantnu masku. „Kovrdžavoj kosi obično nedostaje vlaga, tako da će Intenzivna hidratantna maska ​​biti idealna za nekoga ko ima kovrdžavu kosu“, kaže Robert. „To je za srednje do guste tipove kose, što uključuje kovrče. I to će pomoći da se izgladi i doda definicija.”



4. Maske za kosu su jednostavne za upotrebu.

Kao prvo: Uvijek slijedi upute koje si dobila uz masku. Ali općenito govoreći, trebaš koristiti masku samo jednom sedmično da bi vidjela rezultate. Moroccanoil maske se mogu koristiti pod tušem i ne zahtijevaju toplinu. Takođe su prilično sigurne za primjenu. Samo osuši kosu peškirom nakon šamponiranja kako bi uklonila višak vlage, a zatim nanesi masku kao regenerator.


“Vaše srednje dužine do vrhova su najoštećenija i najproblematičnija područja vaše kose. Dakle, tipično govoreći, radite od srednje dužine i završite”, kaže Robert. “Izbjegavajte nanošenje direktno na korijen – posebno ako patite od masne kose. Češalj za raspetljavanje je koristan jer će vam pomoći da ravnomjerno raspršite proizvod po kosi, što vam pomaže da postignete ravnomjerno zasićenje.”


Posljednja napomena: „Zapamtite da duže ne znači uvijek bolje. Ne želite previše proteinizirati svoju kosu, stoga slijedite upute na pakovanju”, kaže Shelby.


5. Maske za kosu čine vas srećnim.

“Sve što možete učiniti da poboljšate ukupni kvalitet kose – čineći masku za kosu jednu od stvari koje to poboljšavaju – na kraju dana, to će učiniti da se osjećate bolje”, kaže Robert. “Osjećat ćete se sigurnije u vezi sa svojom kosom, jer će je maska ​​učiniti zdravijom i dati rezultate koje želite.”

bottom of page